. В резултат, още в началото на второто десетилетие на ХХI

...
. В резултат, още в началото на второто десетилетие на ХХI
Коментари Харесай

Деамериканизацията на САЩ: фактори и последици

.
 
В резултат, още при започване на второто десетилетие на ХХI век, известният  изследовател и професор по социология Айрин Тавис Томпсън акцентира, че американците все по-добре схващат, че „ в днешно време единствено индивидуализмът явно не е задоволителен за сплотяването на обществото. Без обикновеното осъзнаване на това, кое може да се счита за богатство за цялото общество и без съществуването на обща просвета, обществото е обречено да се раздира от яростни политически борби ”  [Thompson, p. 86].
 
Доминиращото схващане за "ролята на индивидуализма в американската просвета дълго време се градеше върху модела на спора, в чиито рамки индивидуализмът и конформизмът се преглеждат като антагонистични един към различен, а индивидуализмът и общественото съдействие се намират на противоположните полюси на публичните връзки. Днес обаче можем задоволително решително да твърдим, че американците към този момент не преглеждат същинския индивидуализъм като нещо, предполагащо спор с обществото " [Thompson, p. 106].
 
Аналогична ситуациа поражда и във връзка с дихотомията "равни благоприятни условия - конкуренция ". Приблизително от 60-те години на ХХ век насам в американското публично схващане последователно се постановяваше визията, че преобладаваща роля в системата на публичните връзки в Съединени американски щати играят затворените "елити ", които започнаха да се отбелязват с понятието "истъблишмънт ". При това, в културологичен проект, интензивността на "елитите " и най-много на тези, представляващи медиите и университетските среди в Съединени американски щати, стартира да се характеририза като ориентирана към разрушение на фундаменталните американски полезности, отразяващи мирогледа и идеологическите стандарти на огромни маси от популацията. Айрин Томпсън вижда аргументите за културологичната несъответственост сред "елитите " и елементарните американци в това, че елитите и техните представители са изгубили връзката си със своя народ  [Thompson, p. 149]. Вследствие на това, в американското общество започнаха да се популяризират антиелитарни настроения, възприели формата на така наречен "демократичен популизъм " [T Thompson, p. 157].
 
С появяването на Тръмп на огромната политическа сцена популистките настроения се трансфораха в опасност за американската политическа демократична система, като стартираме от прословутото му обещане да "пресуши вашингтонското тресавище " (октомври 2016) [Berman] и свършим със събитията от 6 януари 2021 във Вашингтон, които бяха характеризирани от политическото управление на Съединени американски щати като неуспешен опит за антиконституционен държавен прелом [Hill].
 
Задълбочаващият се абстрактен раздор в визиите за смисъла и смисъла на фундаменталните американски полезности

Ерозията на обичайните ценностни ориентири на американското общество съответстваха с различен феномен, касаещ тяхната роля и значение за цивилизационната самоидентификация на Америка: стремглаво задълбочаващият се раздор в визиите и интерпретациите на смисъла и смисъла на фундаменталните полезности. Не става дума за отричането на тези полезности, а за разминаване в метода, по който ги схващат представителите на другите идеологически течения и най-много носителите на демократичната и консервативната идеологии, т.е. от последователите на Демократическата и Републиканската партии. Така, съгласно анкета, извършена от социологическата организация Pew Research през септември 2019, 73% от респондентите от Демократическата и Републиканската партии се разминават освен в оценката си за главните посоки на вътрешната и външната политика, предлагани от партийните управления, само че и в интерпретацията на "базовите понятия ", измежду които са и ценностните категории.
 
Съответно, единствено 26% от интервюираните са споделяли общи показа по отношение на съдържателната страна на обсъжданите тематики и проблеми [Dimock]. Задълбочаващият се раздор в разбирането на смисъла и смисъла на базовите ценностни ориентири води до повишаване на взаимното морално неприемане сред представителите на противопоставящите се политически лагери в Съединени американски щати. През 2020 55% от републиканците са считали демократите за "по-аморални ", спрямо останалите американци (ръст с 8%, спрямо 2016). Към аналогична позиция във връзка с републиканците се придържат 47% от демократите (ръст с 12%, спрямо 2016) [Dimock].
 
Резултатът от анкетата на Pew Research може да бъде илюстриран с данните от друго социологичесто изследване, извършено през есента на 2020 от Института за проучване на религиозните проблеми взаимно с Института Брукинг в границите на годишния разбор на измененията в ценностните ориентации на американците. В частност, респонденните са помолени да изразят мнението си по два кардинално значими казуса на имиграционната политика на Съединени американски щати. Първата теза/твърдение е, че сега е налице "имигрантска инвазия " в Съединените щати, в следствие от което се прави постепенна замяна на културните и етнически основи на американското общество. Според втората теза/твърдение, мюсюлманската ценностна система няма нищо общо с американската, както и с американския метод на живот.
 
68% от интервюираните не одобряват първата теза, а 54% - втората. Сред белите евангелисти-протестанти обаче, броят на несъгласните е два пъти по-малък - 40% и 28%, съответн [Dueling Realities.. slide 26]. Тоест, може да се твърди, че сега сред бялото болшинство в Америка, изповядващо системата от фундаментални американски полезности, и останалата част от обществото, представлявана от другите етнически и джендърни малцинства, поражда непреодолима бездна, която надали може да бъде отстранена в границите на обичайния американски модел на мултикултурна асимилация.
 
Задълбочаващият се раздор в разбирането за смисъла и смисъла на фундаменталните американски полезности води до възходящ конфронтация сред последователите на Републиканската и Демократическата партии. Според цитираната нагоре анкета на Института за проучване на религиозните проблеми, 81% от републиканците са твърдо уверени, че "социалистите управляват Демократическата партия " (към тази позиция се придържат и 46% от самостоятелните и 12% от демократите), а пък 78% от демократите считат, че "расистите са съумели да подчинят Републиканската партия " (към аналогична позиция се придържат 47% от самостоятелните и единствено 9% от републиканците) [Dueling Realities].
 
В изискванията на осъществяващата се в американското общество фундаментална смяна в системата на базовите полезности на американската цивилизация, в границите на политическата демократична система поражда резистентен синдром на политическите "игри с нулева сума " или на политически антагонистичните игри, в които политическият триумф на една от партиите е вероятен единствено за сметка на неуспеха на другата. В момента съзнанието на политическия хайлайф в Съединени американски щати е подчинено точно на идеологията на "играта с нулева сума ". При това "консерваторите разсъждават в категориите на играта с нулева сума, когато става дума за политиката, касаеща обществените промени, да вземем за пример за имиграционната промяна... На собствен ред, либералите разсъждават по същия метод, когато става дума за икономическото неравноправие и обстоятелството, че съвсем цялото благосъстояние на Америка е съсредоточено в ръцете на дребен кръг от хора ". В резултат от това, в актуалното американско общество "национално определените водачи от противоположните елементи на политическия набор интензивно прокарват политически тактики на дейности с нулева сума " [по-подробно, виж: Davidai. Ongis].
 
Метаморфозата в съзнанието на актуалния политически хайлайф в Съединени американски щати породи феномена на "културата на анулацията " ( “cancel culture ”), или по-точно на "културата на нулирането ", т.е. на "изтриването на историческата памет " на американското общество и американската цивилизация.
 
Матрицата на американската историческа памет: презареждане

Феноменът на "културата на нулирането " ( "културата на анулацията "), тълкуван от разнообразни позиции, стартира да въздейства на практика върху всички аспекти на публичния и политически живот в Съединени американски щати почти от 2017-2018 насам. Постепенно той стартира да се употребява като един от най-ефективните медийни принадлежности на битката със системата от обичайни американски полезности, както и за пренаписването (би могло да се каже даже "на нулирането ") на американската история. Тези процеси последователно стартират да доближават и до съзнанието на елементарните американци. Според оповестено през май 2021 социологическо изследване на Pew Research, към сходна позиция се придържат 13% от републиканците и 1% от демократите. От друга страна, 7% от интервюираните демократи считат, че тази идея се употребява интензивно за битка с расизма, ксенофобията и белия национализъм. Едва 1% от интервюираните републиканци обаче споделят сходни възгледи за "културата на анулацията " [Americans..].
 
В нашумялата си тирада, произнесена на 4 юли 2020 в Маунт Рашмор, щат Южна Дакота, някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп еднопосочно характеризира "културата на анулацията " като един от главните политически принадлежности, употребявани "за да принудят хората да изоставен работата си, да унизят несъгласните и да изискват цялостно послушание от всички съгласни. Това е тоталитаризъм в най-пълния смисъл на думата, изцяло непознат на нашата просвета и нашите полезности и той няма никакво място в Съединени американски щати ". Според Тръмп, "опиянените от концепциите на "културата на анулацията " разярени тълпи се пробва да отстранен статуите на нащите бащи-основатели, да разрушат най-свещените ни монументи и да предизвикат вълна от жестоки закононарушения в американските градове ". При това той особено подчертава върху обстоятелството, че "тази левичарска културна гражданска война цели изцяло да нивелира концепциите на Американската гражданска война. Действайки по този метод, левичарите желаят да унищожат същата онази цивилизация, която избави милиарди хора от бедността, заболяванията, насилието и глада и издигна човечеството до нови висоти на достиженията, откритията и напредъка. За да осъществят концепциите си, те са изпълнети с решителност да отстранен всички скулптури, знаци и монументи на нашето национално завещание " [Trump Remarks..].
 
Сред съответните прояви на "културата на анулацията ", Тръмп уточни това, че "в прорез с всички публични и естествени закони... децата в учебни заведения биват учени да ненавиждат страната си и да имат вяра, че мъжете и дамите, които са я построили, не са били герои, а злодеи. Радикалната визия за американската история съставлява паяжина от неистини: в нея е унищожена всяка вероятност, всяка добродетел е скрита, всеки претекст е килнат, всеки факт бива подлаган на подозрение, а всеки минус се преувеличава дотам, че цялата американска история губи смисъла си, а историческото платно на събитията се изкривява до неразбираемост [Trump Remarks..].
 
Според Тръмп се осквернява паметта на великите американски президенти, чиито скулптурни облици са изваяни в планината Рашмор: Вашингтон, Джеферсън, Линкълн и Теодор Рузвелт. При това е показателно, че "радикалната идеология, атакуваща страната ни, се прокарва под флага на обществената правдивост. На процедура обаче, тя разрушава всяка правдивост и цялото ни общество. Идеята за справедливостта се трансформира в инструмент за разделяне и възмездие, по тази причина нашето свободно и извънредно общество е застрашено с течение на времето да се трансформира в място на репресии, унижения и всевъзможни забрани " [Trump Remarks..].
 
В тази връзка Тръмп предложи основаването на Национален парк на американските герои, подписвайки за задачата и съответния декрет. Издигането на скулптури на видните политически дейци и личностите, основали американското общество, се обосновава с тезата, че "тези скулптури от камък и метал ще се трансфорат в безмълвни учители. Те ще съхраняват историческата памет и ще пробуждат духа на отговорност, разкривайки пред бъдещите генерации опцията да допринесат за написването на нови славни страници в героичната история на Америка. Тези творби на изкуството следва да пораждат възприятие на признателност за достиженията и жертвите на нашите забележителни съграждани, които - макар минусите си - са сложили своите добродетели, своите гении и своя живот в работа на американската нация. Тези монументи ще бъдат израз на най-благородните ни идеали: уважението към предците, свободолюбието и устрема към по-съвършен съюз на американските щати " [Building And Rebuilding..].
 
Националният парк на американските герои трябваше да бъде открит на 4 юли 2026, по отношение на 250-годишнината от приемането на Декларацията за независимостта на Съединени американски щати. За това, какъв брой огромно значение придаваше Тръмп на концепцията за основаването му свидетелства и фактът, че на 18 януари 2021, т.е. два дни преди края на мандата си, той подписа втори декрет, включващ лист от 244 видни американски исторически дейци - 192 мъже и 52 дами [Building the National.. p. 6810-6811].
 
На 14 май 2021 обаче, напълно в духа на "културата на анулацията ", президентът Джо Байдън подписа нов декрет, с който анулира двата указа на предшественика си за основаване на Национален парк на американските герои, освен това без да стимулира решението си. Освен това, беше анулиран и указът на Тръмп от 26 юли 2020, предусещащ административна и наказателна отговорност за опозоряване на исторически монументи, паметни знаци и мемориали [Revocation of Certain.. p. 27025-27026].
 
"Героичният лист " на Тръмп беше подложен на рецензии поради едностранната си джендърна ориентировка, даваща приоритет (73% към 27%) на героите-мъже. Ще припомня, че 86 герои от този лист са родени в интервала 1900-1950. Първи в листата е подложен Христофор Колумб, роден през 1451, а финален е американският професионален баскетболист Коби Браян (1978-2020). Най-младият воин в листата е Натан Хейл, участник във Войната за самостоятелност и екзекутиран от британците на 21-годишна възраст, а най-възрастният е математикът от НАСА Колдуел Джонсън (1919-2013), пресметнал траекториите на полета на всички американски пилотирани задачи до Луната в границите на плана Apollo (1969-1972).
 
Всъщност, демократичните американски историци и, в частност, Майкъл Бешлос, учещ американската президентска институция, образуваха теоретичната база, върху която стъпва указа на Байдън дълго преди той да стане факт, акцентирайки, че "цялата популярност на американската народна власт е обвързвана с това, че всеки американски жител следва, самичък за себе си, да реши, кой е неговия персонален воин и кой не е. Това не може да бъде част от компетенциите на който и да било американски президент, изключително, в случай че той е бил отритнат от гласоподавателите " [Alberti]. Именно тезата, че всеки жител на Съединени американски щати следва да направи личен лист на националните геори, е най-краткият път към "изтриването на историческата памет " на американското общество.
 
Процесът на умишлено заличаване на историческата памет и подмяната на едни герои с други към този момент тече на равнище федерално законодателство. В частност, съгласно закона за военния бюджет за 2021 (P.L. 116-283), в границите на идващите три години държавният секретар по защитата следва да сътвори специфични комисия, чиято цел е да изготви проект за преименуването на 10 американски военни бази (разположени в южните щати Луизиана, Джорджия, Северна Каролина, Тексас и Вирджиния), носещи имена на генерали и пълководци от Конфедерацията (т.е. съюза на сепаратистките щати по време на Гражданската война от 1861-1865), в това число военачалник Робърт Ли [FY2021 National.. p. 10].
 
Силен отклик в Съединени американски щати провокира самодейността на управлението на демократите в Камарата на представителите, отпред с ръководителя и Нанси Пелоси, да бъдат отстранени осем скулптури на видни дейци на Конфедерацията, сложени в една от залите на Конгреса. Предисторията е следната. Още през 1864 са признати закони, съгласно които всеки щат следва да показа на Конгреса на Съединени американски щати скулптури на двамата си най-известни жители. Първата статуя се появява през 1870. Осемте скулптури на видни дейци на Конфедерацията са сложени в интервала 1908-1931 по решение на законодателните събрания на щатите Арканзас, Алабама, Мисисипи, Джорджия, Северна и Южна Каролина [National Statuary.. pp. 7-8].
 
Замяната на тези скулптури, оповестени за знаци на робовладелството, към този момент започва. В частност, по решение на управляващите на шата Вирджиния беше отстранена статуята на военачалник Робърт Ли, вместо която ще бъде сложена статуя, изобразяваща афроамериканката Барбара Джоунс (1935-1991), известна активистка на движениета на цивилен права в щата. Паралелно с това, по решение на Нанси Пелоси, бяха свалени портретите на четирима ръководители на Камарата на представителите, интензивно подкрепяли Конфедерацията по време на Гражданската война [Marcos].
 
Процесът на "зануляване " на американското историческо завещание набира скорост. Ако в интервала от 2015 до 2019 в Съединени американски щати са демонтирани 54 паметника, свързани по един или различен метод с епохата на робовладелството, през 2020, на вълната на всеобщите митинги по отношение на убийството на Джордж Флойд, бяха съборени 169 монументи, най-много в щатите Вирджиния (71 паметника) и Северна Каролина (23 паметника) [Marcos]. В момента на територията на Съединени американски щати остават още 2100 публични знаци на епохата на Конфедерацията, 704 от които са монументи и мемориални групи.
 
Важно е да се има поради, че трансформацията на матрицата на историческата памет на американското общество е обусловена от по-мащабния развой на преосмисляне ролята и смисъла на белите американци и бялата раса в цивилизационното развиване на Съединени американски щати, приело формата на яростна политическа и идейна битка по отношение на "критичната расова доктрина ".
 
Амбивалентното значение на сериозната расова доктрина

В момента преобладаващата визия на американския интелектуален хайлайф по отношение на ролята на бялото население, основало Съединени американски щати и изиграло преобладаваща роля в цивилизационното развиване на страната, се свежда до това, че политическите, правни и конституционни основи на Съединените щати са безусловно пропити от концепциите за расовото предимство на белите американци. Според христоматийната формулировка на известния философ-афроамериканец Томи Дж. Къри, "привържениците на сериозната расова доктрина настояват, че цялата американска правна система и всички американски правни институции са расистки в основата си, тъй като през цялото време на образуването на Съединени американски щати те са насочени към увековечаване на социално-икономическите и политически разлики сред бялата и другите раси и по-конкретно - сред белите и афроамериканците " [Critical Race Theory..].
 
Истината е, че всички показа за "системния расизъм ", които са необятно публикувани в актуалните Съединени щати, се основават на тезата, че системата от полезности, въплътена в американския институционализъм, има расистки темперамент, защото е директно обусловена от манталитета и съзнанието на бялото болшинство в Америка. Твърди се, че белите, в качеството си на титулна американска раса, определяни от време на време като "бели, ангосаксонци и протестанти ", единствено на пръв взор образуват общоамериканска система от полезности, кореспондираща в идентична степен със съзнанието на небелите американски групи и другите американски раси. В тази връзка освен християнството, като преобладаваща вяра в страната, само че и Конституцията на Съединени американски щати се показват като "чисто расови ". Според един от най-видните последователи на сериозната расова доктрина - афроамериканския професор Дерик Бел (1930-2011), "правото и религията имат доста общо. В частност, както правото, по този начин и религията претендират да облагородяват човешката природа. Правото претендира за установяването на правдивост, в това число расова правдивост, до момента в който религията се стреми да утвърди любовта и положителните начала във взаимоотношенията сред хората (включително добродетелните расови отношения) ". Впрочем, на аргументацията на Бел би могъл да завиди всеки агностик: съгласно него, "и правото, и религията залагат извънредно на сляпата религия, с чиято помощ разчитат да реализират фундаменталните си цели. При това към вярата се прибягва всякога, даже когато тя е в прорез с научните доказателсва и здравия смисъл. Знаем да вземем за пример, че от научна позиция възкресението на Христо не се е случило и е нямало по какъв начин да се случи, само че християнството непрекъснато се обръща към вярващита с искане да признаят обстоятелството на Възкресението ". Според американският мъдрец, "по подобен метод знаем от историята, както и от личния си опит, че правото в никакъв случай не може да подсигурява правдивост, а в Америка правото в никакъв случай не може да подсигурява расова правдивост. Въпреки това непрекъснати ни внушават, че справедливостта напълно скоро дефинитивно ще спечелва в американското общество " [Bell, p.265].
 
Зад тези обширни пасажи от последната публикация на Дерик Бел, считана за "идейното му наследство ", ясно прозира изповядваният от него "цветен расизъм ". Основният и смисъл е, че фундаменталното възстановяване на обстановката в Съединени американски щати, в това число смяната на ценностната парадигма на американското общество, ще станат вероятни едвам когато "титулната бяла раса " поспепенно стартира да слиза от историческата сцена.
 
През 2020-2021 идейната борба към сериозната расова доктрина, както и във връзка с "културата на нулирането " доближи до най-високото политическо равнище в Съединени американски щати. На 22 септември 2020 Доналд Тръмп подписа прословутия си декрет за противопоставяне на расовите и джендърни стандарти в активността на федералното държавно управление. В него не се загатва сериозната расова доктрина, само че обвързваното с нея идейно направление се дефинира като една от "най-радикалните ", "разрушителни " и "злокачествени " идеологии, с които в миналото се е сблъсквало американското общество. В указа се акцентира, че: "Тази идеология се основава на пагубните и лъжливи изказвания, че Америка е изконно расистка и сексистка страна и, че някои хора са потисници единствено поради своята раса или пол. И, че тази расова и полова еднаквост е по-важна в сравнение с статуса им просто като хора и американци ". При това администрацията на Тръмп уверено се разграничи от расистките показа от средата на ХІХ век, съгласно които американската страна е "създадена на основата на бялата раса, от белите мъже за да пази ползите им " [Combating Race.. p. 60683].
 
Освен това в указа се показва, че: "Американските военни не трябва да внушават на нашите героични мъже и дами в униформа, подправените показа, че страната, за която те са подготвени да умрат, е расистка по своята същина. Разпространяването на сходни лъжливи показа може директно да заплаши сплотеността и успеваемостта на въоръжените ни сили " [Combating Race..].
 
Този декрет на Тръмп откри мощен отклик в американското общество, защото беше признат по време на заключителния стадий от президентската акция през 2020. На процедура, той бе пояснен като самобитна вариация на политизираното "фройдистко падение ": "всички в Америка подсъзнателно знаят ", че публичните институции в страната са пропити от "духа на бялото предимство ", само че никой не дръзваше да го каже намерено, още повече пък под формата на декрет на президента.
 
Формализирайки по този метод фронталната идеологическа офанзива против сериозната расова доктрина, Доналд Тръмп, а в негово лице и по-голямата част от Републиканската партия, се приближиха рисково покрай "червената линия ", оттатък която която стартира и деамериканизацията на Съединени американски щати, т.е. когато противодействието на дискриминирането на афроамериканското население последователно се трансформира в битка против бялата раса, т.е. с белите американци, като такива. На процедура, в идеологическото поле на страната стартира да се появява великански разлом, учреден на формалното и функционално отказване на ролята на титулната нация в историческото и цивилизационно развиване на Америка безусловно от най-ранните стадии от образуването на американската република.
 
Далеч отиващите последствия от двусмисленото отношение на Тръмп и най-верните му последователи мигновено бяха "пресметнати " от демократичната администрация на Джо Байдън. Един от първите актове на новия държавен глава, подписан в деня на инаугурацията му - 20 януари 2021, беще декрет № 13985 с претенциозното заглавие "За пробутване на расовата правдивост и поддръжката за нарушените права на популацията в окръзите от страна на федералното държавно управление ". С него се отменяше действието на указа на Тръмп от 22 септември 2020. Той ясно и недвусмислено обрисува политиката на Демократическата партия за "възстановяване на историческата правдивост " и "преодоляване на всички типове расова дискриминация ". При това в него е дефинирана една невиждана до този миг цел: одобряването на върховенството на правилата на равенството, гражданските права, расовата правдивост и равните благоприятни условия се трансформира в задача на всички структурни подразделения на изпълнителната власт (!).
 
Тоест, с указа, на федералното държавно управление се вменява задължението да употребява сложен метод към прокарването на справедливостта за всички, в това число измежду цветнокожите и тези, чиито права в исторически проект са били наранени, които са били маргинализирани и страдат от непрекъсната беднотия и неравноправие. Прокарването на равенството, гражданските права, расовата правдивост и равните благоприятни условия се трансформира в отговорност на цялото държавно управление, тъй като гарантирането на справедливостта изисква систематични старания. Затова изпълнителните органи и организации следва да работят за унищожаване на несправедливостта в своята политика и стратегии, които са спънка по пътя към реализиране на равни благоприятни условия.
 
Указът на Байдън индиректно поддържа претенциите на афроамериканците и коренните народности на Америка в границите на петгодишен период да им бъдат изплатени обезщетения за столетията на подтисничество, т.е. за интервалите на робството и расовата дискриминация, на обща стойност 5 трилиона $ [Advancing Race..].
 
С други думи, сериозната расова доктрина не води до премахването, а единствено видоизменя расовото неравноправие: в вероятност, в титулна раса на Америка следва да се трансформира амалгамата от небели раси, която, както наподобява, ще размени титулната раса от предходния исторически интервал. През юни 2021 Джо Байдън подписа нов декрет, съгласно който точно федералното държавно управление (и по-точно, държавните служители на всички нива) следва с течение на времето да се трансформира в самобитен прообраз на новата форма на титулните небели раси.
 
Паралелно с това се отделя особено внимание на "равното посланичество " на хората с нетрадиционна полова ориентировка. Указът, в частност, включва условие към Директора на националното разузнаване на Съединени американски щати "да предприеме стъпки към унищожаване на всички вероятни трудности пред достъпа до секретна информация и персонални инспекции на представителите на ЛГБТ-обшността - сътрудници на федералните институции или претенденти за работа в тях, в това число трансджендъри.. и небинарни лица... " [Fact Sheet, President Biden..].
 
Междувременно, откакто напусна Белия дом, в своите речи и изявленията, Тръмп продължи да се афишира срещу тези идеологически нововъведения. На 26 юни 2021, на протест на свои последователи в щат Охайо, той посочи, че следва да бъде неразрешено преподаването на сериозната расова доктрина, като образователна дисциплинираност, в просветителните институции, както и насаждането и във федералното държавно управление и изключително във въоръжените сили на Съединени американски щати. В тази връзка Тръмп обърна внимание върху събитието, че при започване на 2021 администрацията на Байдън наложи нови правила, налагащи тази доктрина в образователните стратегии в цялата страна, както и в пропагандната активност в армията. Според него: "Днес нашите генерали и адмирали са принудени да отделят повече време за тези нелепости, в сравнение с дейностите на съперниците ни. Вижте последните им телевизионни изяви - те са се трансформирали в жертви на тази порочна доктрина. Нашите военни към този момент няма да са способни да се борят и да извършват заповеди "[Trump Wellington..].
 
Под въздействие на указа на Тръмп от 22 септември 2020, в редица американски щати (предимно доминирани от републиканците) започва мощно придвижване за възбрана на преподаването на сериозната расова доктрина в учебните заведения. До края на юни 2021 в законодателните органи на 27 щата са импортирани законопроекти за възбрана на преподаването на тази доктрина на учениците, а в осем щата (Айдахо, Айова, Арканзас, Ню Хемпшир, Оклахома, Тенеси, Тексас и Флорида) това към този момент е неразрешено със закон [Map..].
 
Базовата парадигма, формираща културната и ценностна самоидентификация на американската нация, обичайно се основаваше на визията за "расово-етническия казан за претопяване ". Новите имигранти, измежду които през последните десетилетия преобладават небелите расово-етнически групи, трябваше последователно да бъдат асимилирани, адаптирайки се към господстващата система на американските полезности.
 
Със съкращаването на относителния дял на белите в общата бройка на американското население обаче, количеството стартира да се трансформира в качество. Ако през 1980 белите са били 80% от популацията на Съединени американски щати, съгласно преброяването от 2020 делът им е намалял, до 60,1% [Frey..]. "Цветните " етнически-расови малцинства усетиха (особено след избирането през 2008 на афроамериканеца Барак Обама за президент на САЩ) своята мощ и духовна мощност, които са в прорез с ценностно-културната ориентировка на бялото болшинство.
 
Вместо процеси на акомодация и асимилация в Съединени американски щати с цялостна мощ започнаха да се развиват процеси на заменяне на предходните американски полезности, асоциирани с многовековната доминация на бялото болшинство, с ценностните установки на "цветната Америка ". При това процесът се развива като безкомпромисна война за оцеляване, защото - както отбелязва преди време проф. Айрин Томпсън, американската ценностна система не се основава на обстоятелството на раждането, а е разследване от идеологическата индоктринация, защото "в Америка всички тези, които отхвърлят обичайните американски полезности, по формулировка се считат за антиамериканци " [Thompson, p. 28].
 
Както се твърди в разговора "Тимей " на великия древногръцки мъдрец Платон, континентът Атлантида е потопен в Атлантическия океан безусловно "само за едно извънредно денонощие " [Платон.., c. 507]. Възможно е тази орис на атлантическите видове цивилизации да грози и днешните Съединени щати. Когато в огъня на вихрещата се сега в Съединени американски щати идеологическа война изцяло изгори системата от културни полезности на Америка, изцяло допустимо е тя също толкоз бързо да се насочи към дъното на потъналите в давност международни цивилизации [по-подробно, виж: Jones, Roberts..].
 
Бележки:
 
Оттогава насам 47% се трансформира в нарицателен етикет, който се лепи на всички нарочени за "лузъри " в американското общество, в това число на кандидат-президентите и президентите (като Тръмп), изгубили президентските избори.
 
През последните години американските обществени биолози внимателно повдигат тематиката, че в обществото на Съединени американски щати се реализират промени, които могат да бъдат дефинирани като метаморфози на "цивилизационния код на развиването " на Америка. Според направените проучвания и наблюдения, аргументите за тези промени не са свързани с расовите, а с географските фактори. Лица от една и съща етническа група, да вземем за пример латиноамериканците, от социобиологична точка не се разграничават един от различен, само че географските фактори, свързани с произхода им, оказват огромно въздействие върху техния характер, заболяванията от които страдат и даже върху политическата им интензивност.
 
 
Литература:  
 
Платон. Сочинения в четырех томах. Том 3. Часть 1. СПб. 2007.
2020 Confederate Symbol Removals // Southern Poverty Law Center. – URL: splcenter.org/data-projects/2020-confederate-symbol-removals (date of access: 12.07.2021).
Advancing Racial Equity and Support for Underserved Communities Through the Federal Government. Executive Order 13985 of January 20, 2021 // Federal Register. 25.01.2021. – URL: federalregister.gov/documents/2021/01/25/2021-01753/advancing-racial-equity-and-support-for-underserved-communities-through-the-federal-government (date of access: 12.07.2021).
Alberti D. Trump's "American Heroes " are 73% men // Axios. 19.01.2021. – URL: axios.com/trump-national-garden-american-heroes-fa32200f-340b-41e9-be8c-0d92b3c700de.html (date of access: 12.07.2021).
Americans and ‘Cancel Culture’: Where Some See Calls for Accountability, Others See Censorship, Punishment // Pew Reseach Center. 19.05.2021. – URL: pewresearch.org/internet/2021/05/19/americans-and-cancel-culture-where-some-see-calls-for-accountability-others-see-censorship-punishment/ (date of access: 12.07.2021).
Bell D. Law as a Religion // Case Western Reserve Law Review. 2018. N2. Pp. 265-274.
Berman R. Donald Trump's Last-Ditch Plan to 'Drain the Swamp' // The Atlantic. 19.10.2016. – URL: theatlantic.com/politics/archive/2016/10/donald-trumps-plan-to-drain-the-swamp/504569/ (date of access: 12.07.2021).
Building and Rebuilding Monuments to American Heroes. Executive Order 13934 of July 3, 2020 // Federal Register. 08.07.2020. – URL: federalregister.gov/documents/2020/07/08/2020-14872/building-and-rebuilding-monuments-to-american-heroes (date of access: 12.07.2021).
Building the National Garden of American Heroes. Executive Order 13978 of January 18, 2021 // Federal Register. 22.01.2021. – URL: federalregister.gov/documents/2021/01/22/2021-01643/building-the-national-garden-of-american-heroes (date of access: 12.07.2021).
Combating Race and Sex Stereotyping. Executive Order 13950 of September 22, 2020 // Federal Register. 28.09.2020. – URL: federalregister.gov/documents/2020/09/28/2020-21534/combating-race-and-sex-stereotyping (date of access: 12.07.2021).
Critical race Theory // Encyclopedia Britannica. 16.06.2021. – URL: britannica.com/topic/critical-race-theory (date of access: 12.07.2021).
Davidai Sh., Ongis M. The politics of zero-sum thinking: The relationship between political ideology and the belief that life is a zero-sum game // Science Advances. 2019. №5. Es. 3761. 18.12.2019.
Dimock M. How Americans View Trust, Facts, and Democracy Today // Trust Magazine. 19.02.2020. – URL: pewtrusts.org/en/trust/archive/winter-2020/how-americans-view-trust-facts-and-democracy-today (date of access: 12.07.2021).
Diversity, Equity, Inclusion, and Accessibility in the Federal Workforce. Executive Order 14035 of June 25, 2021 // Federal Register. 30.06.2021. – URL: federalregister.gov/documents/2021/06/30/2021-14127/diversity-equity-inclusion-and-accessibility-in-the-federal-workforce (date of access: 12.07.2021).
Dueling Realities: Amid Multiple Crises, Trump and Biden Supporters See Different Priorities and Futures for the Nation // PRRI.19.10.2020. – URL: prri.org/research/amid-multiple-crises-trump-and-biden-supporters-see-different-realities-and-fut (date of access: 12.07.2021).
Fact Sheet: President Biden Signs Executive Order Advancing Diversity, Equity, Inclusion, and Accessibility in the Federal Government // The White House. 25.06.2021. – URL: whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/06/25/fact-sheet-president-biden-signs-executive-order-advancing-diversity-equity-inclusion-and-accessibility-in-the-federal-government/ (date of access: 12.07.2021).
Frey W. The nation is diversifying even faster than predicted, according to new census data // Brookings. – URL: 01.07.2020. brookings.edu/research/new-census-data-shows-the-nation-is-diversifying-even-faster-than-predicted/ (date of access: 12.07.2021).
FY2021 National Defense Authorization Act: Context and Selected Issues for Congress. March 8, 2021. Congressional Research Service. – URL: everycrsreport.com/files/2021-03-08_R46714_fa874f9662ce23860de513d02a7339dbbe58b221.pdf (date of access: 12.07.2021).
Hill F. Opinion. Yes, It Was a Coup Attempt. Here’s Why // Politico. 01.11.2021. – URL: politico.com/news/magazine/2021/01/11/capitol-riot-self-coup-trump-fiona-hill-457549 (date of access: 12.07.2021).
Jones T., Roberts J. Genetic Race? DNA Ancecestry tests, Racial Identity, and the Law // Columbia Law Journal. 2020. N7. Pp.1929-2016.
Krull J. Commentary: Trump, Romney and the definition of loser // The Statehouse File.com. 05.05. 2021. – URL: thestatehousefile.com/commentary-trump-romney-and-the-definition-of-loser/ (date of access: 12.07.2021).
Map: Where Critical Race Theory Is Under Attack // EducationWeek. 29.06.2021. – URL: edweek.org/policy-politics/map-where-critical-race-theory-is-under-attack/2021/06. (date of access: 12.07.2021).
Marcos C. House passes bill to remove Confederate statues from Capitol // The Hill. 29.06.21. – URL: thehill.com/homenews/house/560804-house-passes-bill-to-remove-confederate-statues-from-capitol (date of access: 12.07.2021).
Moriarty R. Is A Fundamental Culture Shift Happening? // Forbes. 21.04.2020. – URL: forbes.com/sites/robinmoriarty/2020/04/21/is-a-fundamental-culture-shift-happening/?sh=2fe41fbf7ab9 (date of access: 12.07.2021).
Most Americans Point to Circumstances, Not Work Ethic, for Why People Are Rich or Poor. Young people have more negative views of impact of billionaires // Pew Research Center. 02.03.2020. – URL: pewresearch.org/politics/2020/03/02/most-americans-point-to-circumstances-not-work-ethic-as-reasons-people-are-rich-or-poor/ (date of access: 12.07.2021).
National Statuary Hall Collection: Background and Legislative Options. December 3, 2019. Congressional Research Service. – URL: fas.org/sgp/crs/misc/R42812.pdf (date of access: 12.07.2021).
Revocation of Certain Presidential Actions and Technical Amendment. Executive Order 14029 of May 14, 2021 // Federal Register. 19.05.2021. – URL: federalregister.gov/documents/2021/05/19/2021-10691/revocation-of-certain-presidential-actions-and-technical-amendment (date of access: 12.07.2021).
The Six Basic American Values Are What Make Us “Americans ” // Vintage American ways. – URL: vintageamericanways.com/american-values/ (date of access: 12.07.2021).
Thompson I. Cultural Wars and Enduring American Dilemmas. 2013.
Trump D. Remarks at an Independence Day Celebration at the Mount Rushmore National Memorial in Keystone, South Dakota // The American Presidency Project. 03.07.2020. – URL: presidency.ucsb.edu/node/343032 (date of access: 12.07.2021).
Trump D. Wellington, Ohio Rally Speech Transcript: First Rally Since Leaving Office // Rev. 27.06.2021. – URL: rev.com/blog/transcripts/donald-trump-wellington-ohio-rally-speech-transcript-first-rally-since-leaving-office (date of access: 12.07.2021).
Vogels E.F, Anderson M., Porteus M. and others Americans and ‘Cancel Culture’: Where Some See Calls for Accountability, Others See Censorship, Punishment // Pew Reseach Center. 19.05.2021. – URL: pewresearch.org/internet/2021/05/19/americans-and-cancel-culture-where-some-see-calls-for-accountability-others-see-censorship-punishment/ (date of access: 12.07.2021).
Zelenak L. Mitt Romney, the 47%, and the Future of the Mass Income Tax // Tax Law Review. 2014. Vol. 67. Pp. 471-500.
 
Д-р Наталия Травкина е началник на Центъра за вътрешнополитически проучвания на Института за Съединени американски щати и Канада на Руската академия на науките. 
 
Д-р Владимир Василиев  старши теоретичен помощник в Института за Съединени американски щати и Канада на РАН.
 
Източник: geopolitica.eu
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР